Apr 29, 2011

New Lomo Camera.. Yeay!

okay.. harini aku nak ceritakan mengenai kamera yang baru aku beli.. ermm aku beli tapi kakakku yang cantek belanja.. sebelom nih aku telah memakai LOMO AQUA PIC dan baru main sekali je.. Selepas itu kakakku tertarik dengan lomography lalu terus menanyakan soalan mengenai lomo kepada aku.. aku dengan tidak ada pengalaman sangat pon cerita lah mana yang aku tau.. Keesokkan harinya kakakku terus membeli Diana Mini untuk suaminya yang secara tiba2 berminat dengan lomo.. Selepas membeli kakakku call :

kakak : dik, k.ela baru beli diana mini putih, kecik gile n smart..
aku : wahh cepatnya beli. advance abes.. haha. berapa tu kau beli (dengan nada macam teringin.. memang teringin pon)
kakak : harga die RM bla bla beli kat pasar seni(CM).. sini ade kedai dia..
aku : film ade jual gak ke kat situ.. nanti nak pegi lah..
kakak : haa bila nak balik.. nanti pegi lah tengok..

Perbualan kami tamat.. selepas beberapa minit

kakak : dik, camane nak beli film, k.ela main beli je nih..
aku : haa beli je try2 dlu (keadaan blur)..

pada hari tersebut die sebok menanya aku padahal aku tak tau sangat..

Esoknya chat:

kakak : dik, kau nak camera diana gak ke.. nak k.ela blanje..
aku : ermm eh takpe ke.. takyah lah..
kakak : kau nak nanti k.ela bagi duit.. usha2 la dulu mana bekenan..
aku : ohh okay2.. boleh jugak.. haha
kakak : haa nak tengok2 dulu nanti bulan depan k.ela kasi duet ye.. bulan nih bajet shoping dah habis.. haha

tanpa membuang masa aku pon search bagai nak gile.. macam-macam aku tengok dan turut meminta pandangan nadiatulku lalu aku pon membuat keputusan untuk mengambil kamera ini :


HOLGA K200NM/ FISH EYE LENSE/ FISH VIEW
okay ni pula gambar benda yang ada dalam kotak itu
Tadaaa.. nice kan.. hehe..
okay disini aku sediakan spec kamera diatas..

Features

- 35mm camera with detachable fisheye lens.
- Fisheye viewfinder mountable on the hot shoe to assist
in composing fisheye images.
- A front MX button that allows multi-exposures.
- Built in multi-color flash with 5 color diffusers (Soft, Green, Blue, Red, Yellow).
- Shutter release socket for “bulb” mode

Specs
- Film: 35mm
- Size: 137(W) x 53(H) x 75(D) mm
- Weight: 143g without battery
- Lens: f/8 60mm
- Shutter Speed: 1/100 sec, Bulb Mode
- Aperture: f8, f11

- Focus: Fixed focus
- Flash: Multi-Color Flash
- Standard Tripod Mount


Sampai Di Hari yang ditunggu.. aku pon memberi tahu kakakku web untuk beli lomo yang agak murah dan berpatutan juga iaitu LOMOXPOSE. Kakakku tengok dan esoknya masukkan duit.. dan aku bank in ke akaun LOMOEXPOSE dan tanggal 29/4/2011 kamera pon sampai..

Now I got two cameras.. muahahahaha
Holga K200NM and AQUA PIX


Thanks to my sister Yushardila kerana belanja saya.. Sayang Lebih lah.. haha
Nantikan Hasilnya.. Tunggu balik KL.. Parit raja cuci mahal cam haram..

Cerita ini telah dipendekkan sebab kalau nak cerita semua memang panjang..
Sekian


3 comments:

mocQachinno said...

weyh..entry ko yg ni aku suka sebab aku mmg suka photography nih. aku pun ingat nk start lomo gak (sebenarnya dh lama nk start tp x start2 jugak). so, aku nk tnye ko, any tips for beginners? bpe average cost dia; camera, film, cuci and all that? klu ko rse cm pjg je ko nk type kt part comment ni ko bleh inbox fb aku or msg aku je. (ko still ade no aku kan?) =p aku seyes tnye ni ko jgn x jwb plak. hahahaha~

YusnurYunus said...

ye eqa.. aku balas kat mesej fb ye.. sini mcm pjg pulak nak komen kan.. hahaha

Kesah NurEqa said...

hey . i pon baru nk mula2 jinak ngn lomo ni .
i baru nk try kamera aqua pix tu .
ok x pkai tu ??
nk tnye , u lps habis film tu , cuci kt kdai mana2 pon boleh ke or ade sesetengah kdai je yg bole cuci film tu ???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...